Göra eget vin

Jag finner det alltid lika svårt att hitta ett bra vin som passar till middagen. Att hålla middagar för vänner och familj är ett stort intresse och något jag gärna gör ofta, däremot har jag börjat bli mer och mer irriterad på alla dessa viner som smakar halvdant och ändå kostar en halv förmögenhet.

Trots att jag själv inte är någon stor vinfantast, har jag många vänner som älskar vin till maten. I vanliga fall brukar jag se till att få råd från dessa när det vankas middag. Vilket vin passar till entrecote? Skaldjurssoppa eller en god carbonara? Jag har lyckats förstå mig på det där om när man bör välja vitt eller rött vin, men märken, torrt eller fruktigt eller surhetsgrad säger mig egentligen ingenting alls.

Eftersom jag är lyckligt lottad över att ha tillgång till frukt och bär, planerar jag nu att göra eget vin. På receptfavoriter hittade jag superbra tips och råd om hur man går tillväga. Utöver frukter och bär fanns det ingredienser som enzymer, jäst, socker m.m. Till en början kändes det alldeles för svårt, men efter ett tag insåg jag att dessa ingredienser var betydligt mer vanliga än jag trodde.

När det kommer till jäsningsprocessen så valde jag att använda mig av en jäshink i plast, både för att det var det jag hade hemma (fråga mig inte varför), men även för att göra vinet så ekonomiskt som möjligt. Köper man vin vid enstaka tillfällen är det kanske betydligt lättare att gå till systembolaget, men hur härligt är det inte att kunna säga till sina gäster att inte bara maten, utan även vinet är hemlagat/bryggt från grunden. Jag har tidigare sett hur imponerade gäster blir av en sån enkel sak som hemmagjord glas och därför ska det bli extra kul att se reaktionen när de får smaka mitt eget vin.